8 Kasım 2014 Cumartesi

Uyku Apnesi


Horlama ve Uyku Apnesi

Halk arasında uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olarak tanımlanan, tıbsal manası ise özellikle erişkinlerde gözlenen horlamanın en sık nedeni yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ve sarkması ve bu kasların gerginliklerini kaybederek uyku sırasında solunum yolunu tıkaması ve küçük dilin titreşmesidir. 

Fakat burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler (alerjik nezle, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması) horlamaya sebep olabilir.Çocuklardaki horlama sıklıkla geniz bademciğinin belirtisidir. Bütün horlamalar hava yolundaki daralmanın göstergesidir. Eğer daralma çok ciddi ise, hava yolu tamamen kapanabilir. Bu da uykuda solunum duraklaması ile sonuçlanır.

Horlama, uyku sırasında hava akımı boğazınızda serbestçe geçemediği zaman oluşur. Horlama çevrenizi rahatsız ederek, bir sosyal sorun olabileceği gibi uykuda solunum durması hastalığının (uyku apnesi) işareti de olabilir. Uykuda solunum durması hastalığında, uyku sırasında boğazda oluşan blokaj sonrası solunumda durmalar meydana gelir. Solunumdaki durmalar kısa süreli olur ve uykuda daha sonra hatırlanmayan uyanmalarla sonuçlanır. Bunun sonucunda da :
º Gün boyu uykulu hissetme
º Uykuyu almadan uyanmaya
º Sabah baş ağrılarına
º Araba kullanırken, işte, TV seyrederken uykuya dalmaya
º Sinirliliğe
º Hafıza ve konsantrasyon bozukluklarına
º Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına neden olurlar

Horlama ve uyku apnesi tedavi edilebilir hastalıklardır. Hayat tarzını değiştirmek, tıbbi cihazlar ve cerrahi müdahaleler tedavi seçenekleri arasındadır. Horlamayı veya uyku apnesi hastalığını tedavi etmek; hem uyurken çevrenizi rahatsız etmenizi engeller hem de sağlıklı bir yaşam sağlar.

Sağlıklı bireyde solunum yolu açık iken apneli hastada yumuşak damak sarkarak uyku esnasında solunum yolunu tıkar. Horlama ve Uyku Apnesi en çok kilo fazlalığı, büyümüş bademcikler ve geniz eti varlığına, boğazın dar yapısına sahip olan insanlarda, alkol, sakinleştirici ve uyku ilaçlarının kullanımı olan ve orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülmektedir.

Horlama ve Uyku Apnesinin Sonuçları:
º 
Şiddetli horlama
º Sabah baş ağrısı
º Kalp şikayetleri ve yüksek tansiyon
º Aşırı ve hızlı kilo alma
º Psikolojik sorunlar, depresyon, cinsel isteksizlik
º Konsantrasyon güçlüğü
º Uykuda aşırı terleme
º Uykusuzluk, gün içinde sürekli yorgun olma
º Sık idrara çıkma, vücudun su kaybetmesi
º Düzensiz ve konforsuz uyku
º Gündüz uyuklama
º Uyku sırasında solunum duraklamasının başkaları tarafından gözlenmesi
º Solunum güçlüğü ile uyanma
º Ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanma

HORLAMA PROTEZİYLE HORLAMA VE UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?Uyku esnasında takılan horlama protezi, gerginliklerini kaybetmiş ve sarkmış yutak bölgesindeki kaslardan dolayı tıkanmış solunum yolunu alt çeneye uygun bir konum vererek açar ve horlama ve uyku apnesi engeller. Gerginliklerini kaybetmiş olan kaslar tekrar eski güçlerine ulaşarak solunum yolundaki tıkanma ortadan kalkar ve horlama ve uyku apnesi kalıcı olarak tedavi edilir.

HORLAMA PROTEZİN DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİNE GÖRE AVANTAJLARI
º 
Cerrahi müdahale içermeden uygulanması
º Cerrahi müdahaleyi reddeden hastalarda alternatif bir tedavi seçeneği olması
º Diğer tedavi seçeneklerine göre iyileşme belirtilerin daha çabuk görülmesi
º Etkinliğinin kanıtlanmış olması
º Çok kısa sürede hazırlanması
º Hastalar tarafından kolayca tolere edilmesi
º Kalıcı olarak tedavi etmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder