8 Kasım 2014 Cumartesi
Tükürük Bezi Hastalıkları
En önemlileri tükürük taşları, iltihaplar ve tümörlerdir. Tükürük taşları, tükürük kanallarını tıkar ve tükürük bezini şişirir; bu hastalığa “sialolithiasis” denir. Dil altındaki tükürük bezi kanalının tıkanması sonucu oluşan “ranula” bunun en iyi örneğidir.
Tükürük bezi iltihaplarından en sık rastlanılanı “kabakulaktır. Bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Tümörlerin başta geleni “mikst tümör” adını alır. Selim bir tümördür. Kulakaltı (parotis) ve ağıziçi küçük tükürük bezlerinde oluşur. Ameliyatla tam çıkarılmazsa yineleyebilir. Tükürük bezi kanserleri az görülür.Mukosel, alt dudak ısırılması sonucu oluşan, küçük ve mavi renkli bir kisttir. Patladıktan sonra kendiliğinden iyileşebilir.
Klinik olarak rahatsızlık oluşturan tükürük bezi anormallikleri şu şekilde gruplandırılabilir:
1-TıkanıklıkTıkanıklık, çoğunlukla taş oluşmasına bağlı olarak parotis ve submandibüler bezlerde görülür. Şikayetler tipik olarak yemek yerken görülür. Yemek yerken tükürük oluşması hızlanır fakat tıkanıklıktan dolayı akamaz ve bazen iltihabın da eşlik ettiği şiddetli ağrı ve şişliğe yol açar.
2-Şişlik, ÖdemŞayet taşlar tam olarak tıkanıklık meydana getirmemişlerse yemek yerken bezler şişer ve bir süre sonra yavaş yavaş inerler, ta ki bir sonraki yemeğe kadar. Biriken tükürük içerisinde mikroplar daha kolay ürerler ve daha şiddetli ağrı ve şişlik oluştururlar. Şayet yeterli sürede tedavi edilmezlerse apse oluşturabilirler.Bazı kişilerde tükürük bezlerinin ana kanalları anormal olabilir. Bu kanallar darlıklar yaratarak tükürük akımını azaltarak iltihap ve tıkanıklık şikayetlerinin oluşmasına yol açabilirler.
3-İltihapEn sık görülen tükürük bezi iltihabı parotis bezini etkileyen “kabakulak”tır. En sık çocuklarda görülmesine rağmen yetişkinlerde de görülebilir. Mamafih bir yetişkinde parotis bezi bölgesinde bir şişlik olursa bunun tıkanıklıktan veya tümörden olma şansı daha fazladır.Kanal darlığından ve tükürük akımının azalmasından kaynaklanan iltihaptan daha önce bahsedilmişti.
Komşu lenf bezlerinin iltihabından dolayı tükürük bezlerinde de ikincil iltihap olabilir. Bu lenf bezleri boğazın üst kısmında boğaz ağrısı sonrası görülen hassas lenf bezleridir. Bu lenf bezlerinin bir kısmı gerçekte parotis bezinin üzerinde, içerisinde ve altında veya submandibüler bezin yanında bulunurlar. Lenf bezleri iltihaplandığı zaman kızarıklık ve ağrılı şişlik oluştururlar. Lenf bezleri tümör ve ödem dolayısı ile de büyürler.
4-TümörlerTükürük bezlerinin birincil tümörleri başlangıçta çoğunlukla ağrısız şişme ile kendilerini gösterirler. Tümörler nadiren birden fazla bezde bulunurlar ve kulak önü, ağız içi, damak, ağız tabanı, yanaklar ve dudaklar üzerinde bulunabilirler. Bu şişlikler kulak, burun, boğaz ve baş-boyun cerrahları tarafından değerlendirilmelidirler.Büyük tükürük bezlerinin habis tümörleri hızlı büyürler, ağrılı olurlar ve o taraf yüz hareketlerini engelleyebilirler. Bu şikayetler hemen araştırılmalıdırlar.
Tükürük bezleri bazı özel hastalıklarda da şişerler. Hastalarda genellikle göz ve ağız kuruluğu görülür. Buna eklem romatizması eşlik edebilir. Şeker hastalığı özellikle parotis bezinde şişliğe yol açabilir. Genellikle iki taraflı parotis bezi şişliği alkoliklerde de görülür.
Baş Dönmesi ve Denge HastalıklarıBaş dönmesi ve denge bozukluğu, organizmanın dengesini koruyan üç bileşenden herhangi birindeki bozukluklar sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar grubu birçok organ ve sistemden kaynaklanabileceği için merkezimizde uzman doktorlar tarafından tedavi edilir.
Başlıca hasta grupları:
º İç kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi ve dengesizlikler
º Kaza sonucu oluşan kafa travmaları
º Serebellar(Beyincik hastalıkları)
º Stoke(Daha çok yaşlılarda görünen inme)
º Multipl Skleroz
º Yaşlı ve sık sık düşen hastalar
º Parkinson Hastalığı
º Serebral Palsy(Doğumsal beyin hastaları)
º Periferik Nöropatiler
º Şeker hastalığına bağlı denge bozukluğu
º Boyun hastalıklarına bağlı baş dönmeleri(Boyun kireçlenmesi, fıtık,vs..)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder